Chemecon
Δημιουργία του Chemecon
Το Chemecon δημιουργείται στα πλαίσια του μαθήματος “Ανάλυση Ανταγωνισμού και Έρευνα Αγοράς” του 6ου εξαμήνου. Ιδρυτικά μέλη της ομάδας είναι η Δέσποινα Ζυμπελούδη, η Εμμανουέλα Γρατσία και η Χριστιάνα Τσιλιγιάννη, με την στήριξη του καθηγητή Γιάννη Καλογήρου.
Η Πρώτη μας Επίσκεψη σε Βιομηχανία!
Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε στη βιομηχανία αρωμάτων Vioryl και στη βιομηχανία παραγωγής σαπουνιού Papoutsanis.
Εκπόνηση πρώτου workshop
Το workshop με τίτλο “Product Development with Mondelez” είχε επίκεντρο τις ανάγκες του σύγχρονου Χημικού Μηχανικού.
Το Chemecon αποκτά νομική μορφή!
Πρώτη πολυήμερη εκδρομή
Η πρώτη εκδρομή πραγματοποιήθηκε στην Πάτρα και μεταξύ άλλων έγινε επίσκεψη στις εγκαταστάσεις Αθηναϊκής Ζυθοποιίας.
Διοργάνωση του PetroChem Day
Αποτέλεσε την πρώτη ημερίδα με κεντρικό θέμα τον κύκλο του Πετρελαίου στην Ελλάδα. Συμμετείχαν εκπρόσωποι εταιρειών καθώς και ερευνητές του ακαδημαϊκού κλάδου.
FoodChem Day
Η ημερίδα επικεντρώθηκε στην παραγωγική διαδικασία της δημιουργίας και διάθεσης ενός προϊόντος του τροφίμου στην αγορά, από την πλευρά του Χημικού Μηχανικού.
EcoChem Day
Αποτέλεσε την πρώτη διαδικτυακή διημερίδα και αφορούσε στις πράσινες διεργασίες, την κυκλική οικονομία, την ενέργεια και το περιβάλλον.
BioChem Day
Οι ομιλίες που πραγματοποιήθηκαν επικεντρώθηκαν στον τομέα της βιοτεχνολογίας, στα βιοτεχνολογικά προϊόντα και την αξιοποίηση βιοτεχνολογίας σε βιομηχανικές εφαρμογές.
ChemExpo
Tο ChemExpo 2023 διοργανώνεται με αφορμή τον εορτασμό των 10 χρόνων από την ίδρυση του Chemecon.
Το Chemecon αποτελεί τον πρώτο εθελοντικό, μη κερδοσκοπικό Σύλλογο Νέων Χημικών Μηχανικών που δραστηριοποιείται στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Με γνώμονα τα εμπόδια που βρίσκονται ανάμεσα στους φοιτητές Χημικούς Μηχανικούς και το επάγγελμά τους, επιθυμεί να συμβάλλει ουσιαστικά στη σύνδεση των νέων με το αντικείμενο των σπουδών τους και να γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ ακαδημαϊκής κοινότητας και αγοράς εργασίας. Η προσπάθεια αυτή γίνεται μέσω οργανωμένων και πολυδιάστατων δράσεων με κύριο άξονα την άμεση και σφαιρική πληροφόρηση των άμεσα ενδιαφερόμενων όσον αφορά τις συνθήκες εργασίας του Χημικού Μηχανικού σήμερα.
Αν και ως σύλλογος συστάθηκε το 2017, η ιστορία του ξεκινά από το 2013 στο πλαίσιο μαθήματος «Ανάλυση Ανταγωνισμού και Έρευνα αγοράς», στο οποίο οι φοιτητές καλούνταν να αναζητήσουν την λύση ενός προβλήματος της σχολής. Αυτή δόθηκε από μια ομάδα τριών φοιτητριών, τη Δέσποινα Ζυμπελούδη, Εμμανουέλα Γρατσία και Χριστιάνα Τσιλιγιάννη, οι οποίες οραματίστηκαν την ύπαρξη ενός ανεξάρτητου, φοιτητικού οργανισμού στους χώρους της σχολής, ο οποίος θα προσέφερε ερεθίσματα στους φοιτητές ώστε να έρθουν πιο κοντά στο επάγγελμά τους. Το Chemecon πλέον απαρτίζεται από 47 εθελοντές που δουλεύουν συλλογικά για την επίτευξη των νέων στόχων που τίθενται συνεχώς, συνεχίζοντας με θέληση και αποφασιστικότητα την πρωτοβουλία που ξεκίνησε τότε.
Όραμα του Chemecon είναι η σωστή κατάρτιση -τεχνική και μη- των νέων Χημικών Μηχανικών, έτσι ώστε να έρθουν σε επαφή με τον επαγγελματικό τους εαυτό και να βελτιωθούν οι συνθήκες αποκατάστασής τους. Για την επίτευξη αυτού, το Chemecon έχει θέσει συγκεκριμένους και ακριβείς στόχους οι οποίοι ανανεώνονται και εμπλουτίζονται κάθε χρόνο, όσο αυξάνεται και η δυναμικότητα του
Αυτοί οι στόχοι περιλαμβάνουν:
- Τη σύνδεση των προπτυχιακών σπουδών ενός φοιτητή των Χημικών Μηχανικών με την πρακτική εφαρμογή τους,
- Την οργάνωση επισκέψεων σε βιομηχανίες φέρνοντας σε επαφή τους φοιτητές με πρόσωπα και εταιρείες που μπορούν να τους εμπνεύσουν,
- Την οργάνωση σεμιναρίων που θα εστιάζουν σε χρήσιμα Soft και Hard skills, με σκοπό την κατάρτιση των φοιτητών με δεξιότητες που θα τους βοηθήσουν να ενταχθούν στην αγορά εργασίας
- Την οργάνωση networking events, γνωστή και ως Στρογγυλή Τράπεζα, που δίνει την ευκαιρία στους φοιτητές να έρθουν σε επαφή με απόφοιτους Χημικούς Μηχανικούς με διαφορετικές επαγγελματικές πορείες,
- Τη διοργάνωση θεματικών επιστημονικών συνεδρίων, γνωστών και ως Chem Days, όπου οι φοιτητές μπορούν να συζητήσουν με εργαζόμενους και ερευνητές από έναν συγκεκριμένο τομέα και να εξοικειωθούν με τον τρόπο που οι κλάδοι αυτοί λειτουργούν.
Με πυξίδα τις αξίες της δημιουργικότητας και του επαγγελματισμού και όρεξη για δουλειά και συνεργασία, το Chemecon, στα 9 χρόνια από τη σύλληψη του, έχει οργανώσει μεταξύ άλλων:
- 26 Επισκέψεις σε βιομηχανίες εντός και εκτός Αθηνών, συμπεριλαμβανομένων των εταιρειών Apivita, TITAN, Air Liquide, Παυλίδη, Βιανέξ, Νestle κ.α.
- 23 Σεμινάρια Soft και Hard Skills και άλλου περιεχομένου, με θέματα όπως: Σύνταξη Βιογραφικού και Προσομοίωση Συνέντευξης, Δημιουργία Προφίλ στο LinkedIn, Εκμάθηση Χρήσης Word, Excel, WordPress, Python, Μεταπτυχιακά για Χημικούς Μηχανικούς στο Εξωτερικό, Ενημέρωση για το Πρόγραμμα PDEng στο Πανεπιστήμιου του Delft στην Ολλανδία.
- 4 Θεματικές Ημερίδες Chem Days: Η πρώτη το 2018 αφιερωμένη στο πετρέλαιο και τα παράγωγά του, «PetroChem Day» που προσέλκυσε περισσότερα από 200 άτομα, η δεύτερη το 2019 αφιερωμένη στον κλάδο των τροφίμων, «FoodChem Day» με περισσότερους από 300 συμμετέχοντες, η τρίτη αφιερωμένη στις πράσινες διεργασίες και την κυκλική οικονομία, «EcoChem Day» προσελκύοντας 300 άτομα και η τέταρτη αφιερομένη στη βιοτεχνολογία και τις εφαρμογές της, «BioChem Day» προσελκύοντας πάνω από 400 άτομα. και τέλος,
- 3 Πολυήμερες Εκδρομές σε Πάτρα, Θεσσαλονίκη και Βόλο, σε βιομηχανίες και ερευνητικά κέντρα εκτός Αττικής. Σήμερα, το Chemecon έχει χτίσει μία κοινότητα που αποτελείται από 42 εθελοντές, περισσότερα από 200 μέλη και 70 alumni και παράλληλα αριθμεί δεκάδες δράσεις με σκοπό να εκπληρώσει την αποστολή του, τη γεφύρωση του χάσματος μεταξύ των φοιτητών Χημικών Μηχανικών και του μελλοντικού επαγγέλματός τους.
Περισσότερες πληροφορίες για το Chemecon μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του, κάνοντας click εδώ.