Laboratories

Εργαστήριο Τεχνολογίας Πολυμερών

Ο στόχος του Εργαστηρίου Τεχνολογίας Πολυμερών στο ΕΜΠ είναι να βελτιστοποιεί πολυμερικά προϊόντα και διαδικασίες αναζητώντας βιώσιμες λύσεις. Ένα σημαντικό μέρος της έρευνας του εργαστηρίου επικεντρώνεται στην ανακύκλωση και την αναβάθμιση των πολυμερικών υλικών εφαρμόζοντας τεχνικές όπως ανασταθεροποίηση, chain extension, πολυμερισμός στερεάς κατάστασης για την προστασία των υλικών να υποβαθμιστούν περαιτέρω και να ανακτήσουν την αρχική τους ποιότητα.

Εργαστήριο Οργανικής Χημείας (ΕΟΧ)

Το Εργαστήριο Οργανικής Χημείας (ΕΟΧ) της Σχολής Χημικών Μηχανικών ΕΜΠ καλύπτει σε εκπαιδευτικό και ερευνητικό επίπεδο τα αντικείμενα της Οργανικής Χημείας, Βιοχημείας, Πράσινης Χημείας και Μηχανικής και Φαρμακευτικής Χημείας και Τεχνολογίας.

Το Εργαστήριο Οργανικής Χημείας (ΕΟΧ) της Σχολής Χημικών Μηχανικών ΕΜΠ καλύπτει σε εκπαιδευτικό και ερευνητικό επίπεδο τα αντικείμενα της Οργανικής Χημείας, Βιοχημείας, Πράσινης Χημείας και Μηχανικής και Φαρμακευτικής Χημείας και Τεχνολογίας.

Αναλυτικότερα, τα ερευνητικά αντικείμενα στα οποία δραστηριοποιείται το ΕΜΠ-ΕΟΧ περιλαμβάνουν:

•  Σύνθεση και μελέτη δομής, φυσικοχημικών ιδιοτήτων και βιοαποικοδομησιμότητας νέων πράσινων διαλυτών (ιοντικών υγρών και φυσικών βαθέως ευτηκτικών διαλυτών) και εφαρμογές τους στην οργανική σύνθεση και σε διεργασίες εκχύλισης φυτικών πρώτων υλών και βιομάζας.

•  Ανάπτυξη διεργασιών για την εκχύλιση φυτικών πρώτων υλών με πράσινους διαλύτες και μελέτη του φυτοχημικού προφίλ και της βιολογικής δράσης των εκχυλισμάτων.

•   Σύνθεση οργανικών ενώσεων με χρήση ενζύμων ως βιοκαταλύτες.

•  Σχεδιασμό, σύνθεση και αξιολόγηση βιολογικής δράσης οργανικών ενώσεων και αναλόγων φυσικών προϊόντων.

•   Ανάπτυξη διεργασιών εγκλεισμού φυσικών και συνθετικών βιοδραστικών ενώσεων και φυτικών εκχυλισμάτων σε μικρο/νανο-φορείς (βιοδιασπώμενα πολυμερή (PLA, PLGA), β-κυκλοδεξτρίνη, χιτοζάνη, λιποσώματα, κύτταρα μαγιάς) για εφαρμογές στην ιατρική, τη φαρμακευτική και την κοσμετολογία.

• Μελέτη φυσικοχημικών ιδιοτήτων και δομικός χαρακτηρισμός μικρο/νανοσωματιδίων και μελέτη του ρυθμού απελευθέρωσης των δραστικών ουσιών από τους νανοφορείς

Εργαστήριο Χημείας και Τεχνολογίας Tροφίμων

Το Εργαστήριο Χημείας και Τεχνολογίας τροφίμων ασχολείται ερευνητικά με θέματα διεργασιών επεξεργασίας και συντήρησης τροφίμων, τεχνολογίας βασικών προϊόντων τροφίμων, ποιότητας τροφίμων, ελέγχου/διασφάλισης ποιότητας τροφίμων, οργανοληπτικού ελέγχου των τροφίμων, κινητικής αλλοίωσης των τροφίμων και εκτίμησης χρόνου ζωής των προϊόντων και αξιοποίησης των παραπροϊόντων των γεωργικών βιομηχανιών.

Σε όλες τις διεργασίες των εξεταζομένων τροφίμων βασικό μέρος της έρευνας του Εργαστηρίου αποτελεί η ποιότητα των τροφίμων, η ασφάλεια των τροφίμων και ο έλεγχος της ποιότητας κατά τις διεργασίες, οι μέθοδοι μέτρησης/εκτίμησης της ποιότητας των τροφίμων για τα μη εμφανή χαρακτηριστικά όπως θρεπτικότητα, υγιεινή κατάσταση, διάρκεια ζωής, νοθεία, κτλ. και για τα εμφανή χαρακτηριστικά (οργανοληπτικά), όπως χρώμα, άρωμα, γεύση, οσμή, υφή, κτλ.